Rabu, 05 November 2014

Divecomp Suunto Tidak 'ON' Saat Memasang Transmitter

Pernah nggak kalian para pengguna divecomp Suunto pada saat memasang transmitter kemudian keran udara tangki dibuka, ternyata - lho kok - penunjuk tekanan tangki tidak muncul di layar divecomp?

Kasus ini kadang terjadi pada pengguna divecomp Suunto yang menggunakan transmitter saat menyelam, seperti Suunto D4i, D6i, D9tx, dan Dx

Suunto D4i D6i, D9tx, Dx


Fungsi Transmitter 
Transmitter Suunto
Fungsi transmitter ya untuk men-'transmit' atau mengirimkan data yang diperoleh ke receiver/penerima yang ada di divecomp yang dipakai penyelam. Data apa yang diperoleh transmitter? data berapa sisa udara yang berada dalam tangki. Itu berarti juga fungsi transmitter menggantikan fungsi selang udara penghubung antara 1st-stage pada tangki dengan submersible pressure-gauge (SPG), sehingga tidak perlu repot terbelit selang konsol (console).

Supaya koneksi tersebut berhasil dengan baik, syaratnya adalah divecomp dan transmitter harus dipasangkan dengan kode angka unik tertentu. Pada setting di divecomp hal itu disebut 'pairing'. Kode angka unik tersebut untuk memastikan supaya tidak ada sinyal yang bentrok bila di dekat situ ada pengguna transmitter Suunto yang lain. Untuk mengaktifkannya, lakukan langkah berikut:

  1. Masuk ke menu 'Tank Press Pairing' di divecomp. 
  2. Masuk menu 'Dive Mode', cari menu  'Tank Press Pairing'. Lihat Petunjuk Manual masing-masing jenis divecomp untuk detilnya.
  3. Pastikan settingnya ON, bukan OFF.
  4. Kembali ke menu utama 'Dive Mode'
  5. Pasang transmitter di lubang High Pressure (HP) di 1st stage yang sudah terpasang pada tangki.
  6. Buka keran (valve) udara tangki.
  7. Transmitter akan aktif bila isi tangki lebih besar dari 15 bar. Begitu keran dibuka, transmitter akan mengirim data dan kode angka pairing. Bila divecomp tidak mendapatkan kode angka pairing tersebut, pada bagian kiri bawah layar akan tampil “cd:--”. Simbol petir tidak muncul di kiri bawah layar. Solusinya: dekatkan divecomp ke transmitter, tunggu beberapa saat sampai sinyal mulai diterima dan simbol petir muncul.
Bagaimana kode pairing tersebut terbentuk?
Kita tidak dapat memilih kodenya secara manual, kode akan dibuat oleh transmitter secara otomatis. Kita hanya dapat menghapus (clear) kode pairing yang dibuat transmitter, kemudian men-setting ulang sehingga transmitter dipaksa untuk membuat kode pairing yang baru.

Kenapa output transmitter tidak muncul di layar divecomp? 
Ini karena sinyal transmitter yang diperoleh divecomp bentrok dengan sinyal dari transmitter lain, kemungkinan terjadi karena ada beberapa transmitter yang aktif juga. Hubungan antara transmitter dan divecomp hanya dapat terjadi bila terjadi 'pairing'.

Oke, jadi bagaimana solusinya kalau terjadi bentrok kode seperti itu? 

1. Lakukan ulang proses pairing
  • Buka keran udara tangki pelan-pelan hingga terbuka penuh.
  • Lalu tutup keran cepat-cepat sampai tidak ada lagi udara keluar dari tangki, dan buang sisa udara di selang dengan menekan 'purge' pada regulator. Akibatnya tekanan turun hingga kurang dari 10 bar atau bahkan nol. Tunggu sekitar 10 detik, lalu buka lagi keran udara tangki sampai terbuka penuh. Transmitter akan memberi kode angka pairing yang baru secara otomatis.
Kalau cara nomor 1 masih gagal, lakukan cara ke 2.
2. Hapus kode angka pairing
  • Masuk menu 'Dive Mode'
  • Masuk menu 'Tank Press Pairing'
Suunto Tank Press Pairing

  • Ubah Statusnya menjadi 'Clear' 
 Suunto Tank Press Clear

  • Kembali ke menu Dive Mode, untuk menyimpan (Save).
  • Lakukan proses nomor 1 kembali

Coba lihat juga film berikut:



Sabtu, 05 Juli 2014

Selasa, 01 Juli 2014

10 Tips untuk Divers guna Melindungi Planet Samudra

Naaa ini dia.... 10 tips dari Project Aware buat kita-kita yang peduli sama laut dan Bumi kita, biar kita tetap enjoy menikmati indahnya dunia ini.. :-). Silakan di-share ke temen-temen, enyak, babe, engkong, kakak, teteh, tetangga, pacar, siapa aja deh... Klik pada gambar untuk lihat gambar ukuran besarnya.

Project Aware

Silakan jalan-jalan ke www.projectaware.org... :-)

Senin, 09 Juni 2014

Flabellina di Samalona



Kingdom : Animalia
Phylum    : Mollusca
Class        : Gastropoda
Subclass  : Opisthobranchia
Order       : Nudibranchia
Suborder  : Aeolidina
Family     : Flabellinidae                        
Genus      : Flabellina .....
Spesies: gak tau.... qiqiqiq.... ada yg tau?

Kamis, 05 Juni 2014

Pegel-pegel di rahang atau pusing setelah menyelam?... ini diaa!!

Temporomandibular Joint Dysfunction in Diving

By Maureen Robbs

Temporomandibular Joint Dysfunction in Diving

- See more at: http://www.alertdiver.com/?articleNo=1697#sthash.8AFzKki4.dpufTemporomandibular Joint Dysfunction in DivinBy Maureen Robbs


Temporomandibular Joint Dysfunction
It is not uncommon for divers to complain of pain or tenderness in the jaw, a headache or aching facial pain after diving. The gripping action required to hold a mouthpiece in place may strain the muscles used for chewing (masticatory muscles) or the temporomandibular joint (TMJ), which connects the jaw (mandible) to the temporal bone. Pain associated with the TMJ and masticatory muscles is known as temporomandibular dysfunction (TMD).

"During diving, the TMJ is subjected to a stress equal to what you would experience if you kept your mouth open — not fully, but as if you stuck three fingers into it vertically — during the entire dive," said Costantino Balestra, Ph.D., vice president of research and education at DAN Europe. "This acts on the retromeniscal neurovascular bundle and can cause myalgia or headache. By having a customized mouthpiece molded, this can be reduced or even eliminated." Balestra is the lead author of the study "Scuba diving can induce stress of the temporomandibular joint leading to headache," published in the British Journal of Sports Medicine in 2004.

The most common mouthpiece designs feature an elliptical airway attached to the demand valve, a labial flange to provide stability and a platform the diver bites for retention. Mouthpieces generally feature short bite tabs and are made of a soft material to accommodate use by a wide range of jaws and teeth; this requires forward movement of the jaw to effectively grip the mouthpiece. This design may not support posterior occlusion, which is the most effective contact of the molar and bicuspid teeth of both jaws for allowing the natural movements of the jaws essential to normal chewing and closure. This lack of support may result in uneven loading of the TMJ. Cold water may exacerbate this problem by impairing a diver's ability to use his or her lips to properly grip the mouthpiece.

Understanding TMD
The TMJ is one of the most complex joints in the body; its movement involves a combination of hinging and sliding action. To locate it, place a finger directly in front of your ears. Move your jaw from side to side, or open and close your mouth. You can actually feel the mandible moving in and out of the TMJ socket. The upper section of the joint is a depression in the temporal bone of the skull; the lower section of the joint is the mandibular condyle, a rounded projection at the upper tip of the mandible. These bones, which make up the joint, are covered in cartilage and are separated by a small disc, which facilitates smooth opening, closing and side-to-side movements.

In many cases, the cause of TMD is not clear. TMD may occur if this disc erodes or becomes improperly aligned, if the cartilage is damaged by arthritis or if the joint is subjected to trauma or long-term microtraumas. Researchers are still seeking to fully understand the causes of these conditions and what treatments are most effective.

Reported symptoms include:

    pain or tenderness in the TMJ
    TMJ clicking or crepitus (cracking or popping sound)
    discomfort while chewing
    difficulty opening or closing the mouth
    facial pain
    headache
    blockage of Eustachian tubes
    vestibular disturbances such as vertigo or disorientation (either of which could be hazardous should it occur underwater)

Several studies have noted more women reporting TMD symptoms than men. The average age of onset is between 20 and 40, but this dysfunction may occur at any age. In their study "Prevalence of temporomandibular dysfunction in a group of scuba divers," Aldridge and Fenlon suggest that this may be related to anatomical differences such as mandibular angulation and masticatory muscle insertion.

Scuba diving does not appear to cause TMD; however, it may exacerbate a preexisting joint condition. "The problem is that there are many people who have silent or undiagnosed conditions or just plain flimsy joints, which only become symptomatic when the stress of holding a traditional mouthpiece is imposed," said Dr. Randall Moles, orthodontic specialist and developer of the SeaCureTM custom mouthpiece (one of several commercially available custom mouthpieces). "So there is a group of people who will have no TMD symptoms prior to diving who can develop TMJ problems because they had weak joints or a preexisting subclinical problem."


What You Can Do

mouthpiece orthodontic
Divers who experience jaw pain or other TMD symptoms should seek a dental consultation and may wish to try equipment modifications such as a swivel adaptor or a custom mouthpiece. There are a few styles of standard mouthpieces designed for scuba diving. When selecting your diving equipment, try several mouthpieces to find the style and size that fits you best. For added comfort, some divers add a second-stage swivel adaptor to their regulator that adjusts to subtle head movements and reduces hose tug. Some regulators incorporate this adaptor as standard design.

If you experience symptoms of TMD during or after diving, seek a dental consultation. While most cases of diving-associated TMD resolve spontaneously, your dental professional can recommend management strategies such as muscle relaxation exercises, techniques for reducing stress or, if necessary, medical intervention. Your dentist can also advise or assist in the development of a custom-fitted mouthpiece, which requires less muscular effort for retention than the traditional design. (There are also commercially available custom mouthpieces that do not require a dental consultation).

mouthpiece orthodontic untuk fotografer bawah air
"The dive industry has tried to make a mouthpiece that will fit everyone, and in doing so they had to make it soft and short due to the variability of teeth and jaws," Moles said. "A customized mouthpiece is molded to fit one person and can be made out of a stiffer material that goes to the back of the mouth, which transfers the weight of the regulator to the back — where the muscles are. This provides leverage and greatly reduces the force needed to keep the mouthpiece in place. In addition, because the mouthpiece can be made of a much stiffer material, it retains the bite marks that grip the teeth instead of the diver having to constantly bite down to get a grip on the soft spongy material of the standard mouthpiece."

If you opt for a custom-fitted mouthpiece, consider the proper positioning for a diver. "There is a common mistake made during the molding: People keep their head in the neutral position," Balestra noted. "This will not mold the mouthpiece correctly; instead the individual should position his head as if he was diving, tilting the head backward."
 


Safety Considerations

mouthpiece orthodontic
If you decide to swap your mouthpiece for a custom one, make sure your new mouthpiece fits your regulator's second stage. Not every mouthpiece fits every regulator, and an ill-fitting mouthpiece could incur leakage or decouple from the regulator. In addition, when attaching your mouthpiece with a cable tie, confirm tightness, and use a razor blade to cut off excess and ensure there are no sharp ends.
Do not use a customized mouthpiece on an air source that might be handed off to a buddy in an emergency; it may make breathing difficult or be impossible for another diver to use.


 
© Alert Diver — Winter 2014 
- See more at: http://www.alertdiver.com/?


 -----------------------

kalau berminat dengan produk mouth-piece ortodontik tersebut, kontak toko Bubblemakers Dive Shop untuk detilnya....www.bubblemakerscuba.com

Kamis, 01 Mei 2014

Siapa yang belum pernah dengar merek Ikelite? Merek ini terkenal sebagai pembuat wadah (housing) kamera maupun video bawah air dengan bahan transparan. Itu artinya pemakai housing tetap dapat melihat kamera yang berada di dalamnya, untuk melihat tombol settingnya ataupun memeriksa apakah ada air masuk yang berarti telah terjadi kebocoran.

Sejak dulu Ikelite memproduksi beragam housing baik untuk kamera compact dan dslr. Biasanya Ikelite termasuk paling duluan dalam meluncurkan produknya dibandingkan merek lainnya. Ini merupakan kelebihan mereka, walau bagi sebagian pengguna tidak terlalu suka dengan bentuknya yang besar dan cenderung kotak dibanding merek lain.

Silakan lihat film berikut dari Ikelite:



Senin, 21 April 2014

Aqualung BCD - Axiom i3, BCD top-of-the-line yang oke banget

Sudah hampir setahun Aqualung meluncurkan BCD tercanggihnya yang kaya fitur. Beberapa di antaranya mulai dari :
- fitur i3; yang memungkinkan penggunanya membuka dan menutup semua katup pembuang udara di BCD hanya dengan menekan/mengangkat satu tombol dengan satu jari, memudahkan untuk mengatur bouyancy; 
- Griplock dari logam untuk mengencangkan tali pengikat tangki yang aman karena tidak langsung mengunci sehingga dapat menghindari jari yang terjepit; 
- Wrapture harness system yang membuat BCD melekat sempurna ke tubuh penyelam,
- kantong pemberat Surelock II di bagian belakang yang terjahit permanen di tank-band,
- kantong yang terdapat dalam kantong, di mana kantong tersebut dapat dilipat
- strap system unik untuk mengencangkan strap di pinggang
- Integrated weight system, sehingga penyelam tidak perlu menggunakan sabuk pemberat

Bagi fundiver dengan BCD ini mudah untuk mendapatkan posisi streamline di bawah air. Bagi divemaster ataupun instruktur, dengan BCD ini pada saat di permukaan air dapat berdiri tegak. Apa itu artinya? Ini berarti BCD ini cocok untuk mereka yang memiliki profesi sebagai dive-guide maupun pengajar selam serta tetap enak untuk dipakai fundive. Jadi tidak perlu lagi punya lebih dari 1 BCD untuk dua tujuan, mengajar dan fundive.

Coba lihat filmnya berikut ini: