Selasa, 26 Desember 2017

Cantolan Stainless Steel kok Berkarat?


Kamu pernah punya cantolan/kaitan untuk peralatan selam? Entah untuk kamera, pointer, surface marker, atau yang lain. Waktu beli dibilang katanya stainless steel, laa kok ternyata berkarat juga. Waduuh...

Ternyata ya, sebetulnya ada beberapa material logam yang biasa dipakai untuk cantolan peralatan selam. Ada yang warnanya kuning kusam dan ada yang warna metalik/perak. Naa, yang warnanya kuning kusam itu terbuat dari logam kuningan, atau besi yang dilapisi kuningan. Kenapa dilapisi kuningan, ya supaya lebih tahan karat, soalnya kalau sering kena air laut atau air klorine air kolam renang jadi cepat berkarat. Selain itu ada lagi yang warnanya metalik keren, itu dari bahan stainless steel atau bahasa Indonesianya baja anti karat.

Btw, walau disebut baja anti karat, tapi tidak sepenuhnya benar loo. Ada teman-teman penyelam yang sudah pakai, tapi kok ternyata berkarat juga. Walau ada juga yang tetap bagus sama seperti sejak awal beli. Selidik punya selidik, ada sebabnya tuh :-)

Berdasarkan komponen pembentuknya bahan stainless steel yang dipakai ternyata ada perbedaan materialnya, yang dibedakan melalui kode, yaitu 304 dan 316. Seringkali disebut Stainless Steel 304 atau Stainless Steel 316. 


Stainless Steel 304

Bahan ini memang tahan karat, tapi pada rentang waktu yang cukup lama bila terpapar air garam yang korosif, yaa tekor juga ternyata. Menurut beberapa literatur kode 304, artinya mengandung:
- 18% krom
- 8% nikel

Apa kelebihannya?
- lumayan tahan karat, dengan biaya produksi yang lebih rendah
- lumayan tahan oksidasi atau proses karat




Stainless Steel 316

Kalau bahan yang ini, lebih anti karat lagi daripada yang 304. Komponen pembentuknya antara lain:
- 16% krom
- 10% nikel
- 2 % molibdenum

Katanya ya, bahan molibdenum itu yang bikin baja 316 lebih tahan karat, selain persentase nikelnya juga lebih tinggi. Buat kita-kita yang sering mbasahin insang di air laut sambil bawa-bawa kamera, pointer, dan lain-lain, lebih baik pake cantolan/pengait/snap-hook yang dari material stainless steel 316 ini. Selain bahannya kuat, penampilannya juga cantik selalu, lebih tahan lama pula. Memang harganya lebih mahal juga, tapi kan tahan lama...dihitung-hitung murah juga deh :-). Coba cari-cari di toko online Bubblemakers, siapa tahu ada yang cocok.




Salam selam

Bubblemakers






Selasa, 05 Desember 2017

Pentingnya Cantolan untuk Penyelam

Pentingnya Cantolan untuk Penyelam


Pernah pengalaman kehilangan pointer atau kamera saat menyelam karena tidak dikait ke bcd atau tangan? Atau lihat teman nangis bombay kehilangan Go-Pronya hilang karena terlepas saat kena arus..lupa diikat ke tangan?  

Naah kebayang kaan, itu pentingnya pernak pernik selam kita amankan dengan diikat dan dicantolin ke tangan atau bcd.

Ada bermacam model cantolan atau pengait atau snap-hook yang umum dipakai penyelam. Biasanya cantolan tersebut digunakan untuk mengaitkan asesoris selam ke bcd. Memangnya kenapa mesti dicantol ke bcd? Ya macam-macam alasannya:

- supaya kedua tangan kita jadi bebas tidak perlu banyak pegang macam-macam
- supaya alat milik kita jadi aman terkait sesuatu, sehingga kalau terlepas dari tangan tidak langsung lepas melayang terbawa arus atau tenggelam

Nah, berhubung banyak modelnya, seringkali pusing juga orang yang bertanya dan orang yang ditanya apa nama barangnya. Apalagi kalau cari di toko, cuma bilang pengait, bisa-bisa malah dikasih gantung jemuran :-D. Akhirnya yang kesebut seringkali cuma ..."pengait yang itu", ampun deh.

Nah, untuk meminimalkan kebingungan tersebut, ini ada beberapa contoh gambar dan nama barangnya menurut pabrik.


Snap Hook, Cantolan, Pengait. Bubblemakerscuba.com
Macam-macam pengait/hook

Straight hook biasa dipakai juga sama pekerja yang membersihkan kaca gedung, mungkin karena murah meriah :-). Carabiner hook dan Spring Snap Hook ada juga penyelam yang pakai, untuk cantolan pointernya atau kamera. Boleh juga pake yang ada Lock-nya, tapi agak ribet untuk buka tutupnya. Bagi penyelam tidak sepenting itu deh, untuk di-lock seperti mereka mereka yang suka manjat tebing.


Snap Hook, Cantolan, Pengait. Bubblemakerscuba.com
Naah, ada lagi nih yang lebih umum dipakai. Bolt snap kayaknya paling umum dipakai, entah untuk pointer, kamera, malah ada juga yang pakai untuk kaitan kompas yang dipegang. Kalau Double-End-Snap paling sering keliatan dipakai untuk pengait tali sosis (sausage, atau DSMB=Delayed Surface Marker Buoy) ke bagian pelampungnya. Untuk yang ukuran besar, kadang untuk pengait dari bcd ke tangki technical-diver. Sementara kalo yang swivel-eye-snap sama kayak bolt-snap umumnya dipakai untuk hal yang sama.

Itu secara umum. Pada prakteknya terserah kalian mau pakai yang mana. Untuk ukuran, pilih yang praktis, ukuran panjang sekitar 7-10 cm sudah lebih dari cukup. Kalau terlalu besar atau terlalu kecil malah seringkali tidak nyaman. Pilih-pilih kaitan yang cocok buat kalian di sini ya.

Bubblemakers






Rabu, 29 November 2017

Suunto Zoop Nove, MAKE DIVING SIMPLE

SUUNTO ZOOP NOVO MAKE DIVING SIMPLE

Whether you’re just starting out on your diving journey or looking to explore new underwater adventures, Suunto Zoop Novo has everything you need. With your easy to understand key dive data available at a glance on the big, super-bright backlit display, all you need to do is suit up, dive down, and enjoy the view. This simple to use dive computer includes full decompression capabilities, five dive modes (Air, Nitrox, Gauge, Free and Off) and straight-forward, menu-based Suunto user interface.






  • Five modes: air, nitrox, gauge, free and off
  • Full continuous decompression algorithm – Suunto RGBM
  • Built-in dive planner
  • Detailed graphical logs and dive data with your PC/Mac using Suunto DM5 software (no cable in the package – sold as an accessory)
  • Innovative apnea timer for freediving, and a timer in air/nitrox modes


Kamis, 16 November 2017

Regulator Apeks XTX40, Regulator Keren untuk Daerah Tropis

Regulator Apeks XTX40, Regulator Keren untuk Daerah Tropis


 Regulator Apeks XTX40    Regulator Apeks XTX40


The first stage has four medium-pressure ports all mounted on a rotating turret. This results in optimal hose routing while eliminating sharp bends in the hose.
Features an innovative Diver Changeable Exhaust system (DCE). The system gives the diver the ability to change from a small exhaust tee to a large exhaust tee. This gives the user a choice, wider exhaust tee for minimal bubble interference (essential for underwater photography) and narrow exhaust tee for a smaller compact comfortable regulator. Only the narrow exhaust tee is supplied with the regulator.
Optional 5th port is available for sidemount or twin cylinder set ups.
Can be converted from a right-handed hose configuration to a left handed configuration. The process of changing the regulator to a left-handed configuration is both quick and simple. However, this procedure must ONLY be performed by an APEKS Authorised Service Technician.
Available in yoke or DIN configuration.
Braided flexi-hoses are now standard on all models. These hoses are lighter weight, more flexible and more durable.
Suitable for coldwater use (below 10 C / 50 F).
Compatible with EAN40 out of the box.

Regulator Apeks XTX40

First Stage:
  • Use the DST first stage.
  • Unique over-balanced, diaphragm design - as the diver descends, the over-balancing feature allows the medium pressure gas in the hose to increase at a rate faster than ambient. This results in superior performance at depth.
  • 2 HP ports and 4 MP ports on a rotating turret are angled for optimum hose routing.
  • An environmental dry system keeps water out of the main spring chamber thus preventing ice buildup and keeping silt and contamination out.



Regulator Apeks XTX40

Second Stage
  • Pneumatically-balanced second stage results in smooth, easy breathing.
  • The XTX purge buttons are large and easy to operate. A 2-stage progressive purge is used - press the purge on the side for a lower flow rate, useful where more control is required such as filling lift bags etc, then press in the centre for the full effect of the purge, i.e. when regulator clearing etc.
  • The large venturi lever has a soft touch rubber grip, which makes it easier to locate and use. The lever reduces the amount of grit ingress and therefore resists any possible friction giving a smooth operation.
  • Easy-to-grip opening effort control knob keeps the diver in control.
  • The second stage is manufactured with active protection against infection as all molded parts are produced with an additive that kills MRSA, protects against E-Coli, bacteria and fungi, and is also very effective against viruses, mould, yeast and algae.
  • A silicone exhaust valve improves the breathing performance of the regulator.
  • The Comfo-bite™ mouthpiece virtually eliminates jaw-fatigue.
  • A heat exchanger (patented) which surrounds the valve mechanism, dissipates the cold caused by gas expansion while drawing in the warmth of the ambient water


Cek harganya di sini atau sini gan.. 

Bubblemakerscuba.com


Rabu, 15 November 2017

Regulator Apeks XTX20, spesialis air hangat.


Regulator Apeks XTX20. Bubblemakerscuba.com  Regulator Apeks XTX20. Bubblemakerscuba.com


This regulator has the performance of the XTX40 but without the cold water features. It is well suited for warm water conditions (above above 10º C / 50º F) and is exceptional value for money.


Designed for water above 10º C / 50º F
Features an innovative Diver Changeable Exhaust system (DCE). This system gives the diver the ability to change from a small exhaust tee to a large exhaust tee. This gives the user a choice, wider exhaust tee for minimal bubble interference (essential for underwater photography) and narrow exhaust tee for a smaller compact comfortable regulator. Only the narrow exhaust tee is supplied with the regulator.
The second stage can be converted from a right-handed hose configuration to a left-handed configuration. The process of changing the regulator to a left-handed configuration is both quick and simple. However, this procedure must ONLY be performed by an APEKS Authorised Service Technician.
Available in yoke or DIN configuration.
Braided flexi-hoses are now standard on all models. These hoses are lighter weight, more flexible and more durable.
Compatible with EAN40 out of the box.

First Stage:

  • Use the UST first stage.
  • A balanced, diaphragm design – provides consistent easy breathing from start of dive until end.
  • 1 HP port and 4 MP ports are angled for optimum hose routing

Second Stage

  • Pneumatically-balanced second stage results in smooth, easy breathing.
  • The XTX purge buttons are large and easy to operate. A 2-stage progressive purge is used. Press the purge on the side for a lower flow rate, useful where more control is required such as filling lift bags etc, then press in the center for the full effect of the purge, i.e. when regulator clearing etc.
  • The large venturi lever has a soft touch rubber grip, which makes it easier to locate and use. The lever reduces the amount of grit ingress and therefore resists any possible friction giving a smooth operation.
  • The 2nd stage is manufactured with active protection against infection as all molded parts are produced with an additive that kills MRSA, protects against E-Coli, bacteria and fungi, and is also very effective against viruses, mould, yeast and algae.
  • A silicone exhaust valve improves the breathing performance of the regulator.
  • The Comfo-bite™ mouthpiece virtually eliminates jaw-fatigue.

ConnectionsYoke and DIN available
Type of first stageBalanced diaphragm design
Body TypeCylindrical without rotating turret (US4 type)
Number of HP ports1 (7/16" UNF)
Number of MP ports4 (3/8" UNF)
First stage exteriorChrome over marine brass
OrientationConvertible LH or RH
Coldwater UseNo - designed for waters warmer than 50º F (10º C)
Type of second stagePneumatically balanced
Integrated Venturi LeverYes
MouthpieceComfo-bite™
Exhaust teeDiver Changeable - supplied with small exhaust tee only.
Hose typeBraided Flexi-hose
Overall work of breathing (WOB) scoresAvg. 0.85 joules/liter
Nitrox compatibleYes to 40% O2 when new, out of the box / Can be O2 cleaned to 100%.
WeightYoke 1186g / DIN 1056g


Regulator oke, cek sini atau sini untuk best pricenya..


Selasa, 14 November 2017

Regulator Apeks AT20, Balanced

The AT20 is the predecessor to the XTX20. 



Regulator Apeks AT 20. bubblemakerscuba.com


Regulator Apeks yang ekonomis, karena spesifikasi teknisnya sudah balanced tapi minus fitur untuk menyelam di daerah dingin. Buat kita yang di Indonesia, oke banget nih.

Apeks brought it back to the Apeks line up because it represents an excellent value. This is an ideal entry-level regulator that can spoil divers in a hurry. (http://www.apeksdiving.com/us/products/diving-regulators/product/at20.html) -

This high-performance regulator boasts an balanced first stage coupled with a pneumatically balanced second stage.
 - The smooth, quiet breath is sure to enhance your diving enjoyment.
 - Designed for water temps above 50°F / 10°C - The Comfo-bite™ mouthpiece, with its patented bridge virtually eliminates jaw-fatigue
 - Compatible with EAN40 out of the box.

First Stage:
- The first stage is a balanced diaphragm type that offers consistent performance from start of dive until end of dive, regardless of depth.
- 1 HP port and 4 MP ports are available
- Available in yoke only

Second Stage:
- Pneumatically-balanced second stage results in smooth, easy breathing
- The large purge button on the AT20 is easy to operate even with thick gloves.
- The integrated venturi control provides a performance boost at depth while preventing unwanted freeflow at the surface.
- An extremely efficient exhaust valve improves the breathing performance of the regulator
- The Comfo-bite™ mouthpiece virtually eliminates jaw-fatigue Offers a compact, integrated exhaust tee.

Regulator Apeks AT20


Kalau berminat, cek sini atau sini dulu harga dan stoknya, siapa tau jodoh :-)



Rabu, 10 Juni 2015

Harga Promo....Fins X-Shot dan Shot FX, hanya sampai akhir Juni 2015.



Naaa kalau ini buat yang belum punya fin canggih atau yang udah mau ganti fin lamanya yang rusak, atau yang mau kasih hadiah pacarnya... ini ada paket promo untuk pembelian fins X-Shot atau Shot FX asli merek paling top untuk olahraga air, Aqualung...!! Ayo segera kontak nomor terlampir sebelum kehabisan, hanya sampai akhir Juni 2015 saja.

Bubblemakers Paket promo fin X-Shot